pondělí 12. března 2012

UKO JEŠITA?

V práci čelím nepříjemné situaci. Do jaké míry se dá akceptovat něčí sobectví a bezohledná cesta za vlastním prospěchem? Myslím, že do té doby, dokud nezačne přímo ovlivňovat moji pracovní situaci. Zhoršením pracovních podmínek, zvýšením rizika nějakýho průšvihu... Mám vůbec právo pokusit se nějak situaci ovlivnit ve svůj prospěch? Udělala jsem to. Nejen pro sebe, nebyla bych sama, kdo by se v tom svezl. A uspěla jsem. Na jedný frontě. Na tý druhý je "tichá domácnost" a zřejmě neskutečným způsobem uražená mužská ješitnost. Bože, nesnáším, když se dospělí chlapi chovají jako malá děcka! Imponuje mi zralost, rozvaha, objektivita a NADHLED! Pak si umím chlapa vážit. Pokud se uráží jako hysterická ženská a má potřebu dávat všem dokola najevo, kterak utrpělo jeho ego, ukládá si v sobě nějaké domnělé křivdy a prostě nezvládá svoji vlastní situaci - ó bóže... nevydlabu v sobě ani špetičku nějakého pochopení... fakt ne!

Mimo práci pak řeším situaci přesně opačnou - jak destruktivní a sebedestruktivní může být něčí bezbřehá obětavost, neschopnost sebemenšího náznaku prostého (a v určité míře potřebného a zdravého) sobectví. Neschopnost člověka věnovat se sám sobě. Mít cokoliv jen pro sebe. Dělat cokoliv jen pro sebe. Vyžadovat cokoliv po druhých (které to ani nenapadne, že by to mohli pro něj udělat) a trvat na tom. A přestat podřizovat svůj život jen a jen druhým... Vychovejte dítě tak, že budete řešit cokoliv a kdykoliv za něj, chránit jej před absolutně všemi vlivy "zlého" světa - a vychováte nesoběstačného a nešťastného jedince, neschopného vyrovnat se se sebemenším problémem...a v konečném důsledku i neschopného normálního života...

A tak dnes posílám všem ješitným chlapům tuhle písničku a říkám: "Pánové! Na vaše uražené ego nejsme zvědavé a nikdy nám to imponovat nebude!"




Šperky až příště, je jich spousta nových, ale k tomuto článku by se jaksi nehodily.

2 komentáře:

  1. jak v praci? ja myslela ze se uz zivis sperkama? :D
    drz se, pa

    OdpovědětVymazat
  2. :-)))) no to jsi mě pobavila, fakt že jo :-)))) Bych si tím nevydělala ani na slanou vodu... Jsem ráda, že si to vůbec vydělá samo na sebe a jen občas to zadotuju ze svýho ;-)

    OdpovědětVymazat