čtvrtek 14. října 2010

Proč jsem neporadila té slečně


V souvislosti s menší komentářovou přestřelkou u minulého příspěvku připomínám, že internet není tak anonymní, jak by se některým lidem mohlo zdát. Tudíž má-li někdo dojem, že v domněle bezbřehé anonymitě internetu si může dovolit cokoliv a ke komukoliv, je jeho dojem chybný.
Protože když už nic, vážení, uděláte tím ze sebe pěkného pitomce!
Nicméně je už zřejmě rozšířeným folklórem některých virtuálních obyvatel internetového světa chovat se jako nevychovaná hovádka, která maminka s tatínkem nenaučili pozdravit, představit se a hlavně používat slovíčko "prosím".
Na pracovní postupy většiny svých šperků rozhodně nemám žádný patent. Taky jsem začínala, taky jsem se učila a učím se pořád. Taky používám cizí nápady, inspiruju se, pracuju podle návodů. Ovšem vnést do toho své vlastní prvky je samozřejmostí.
Internetová prezentace mých výrobků s sebou nese jeden celkem rozšířený jev - přitahuje určitou sortu lidí, kteří si bůhvíproč myslí, že s tím, co zde autor vystaví, mu zároveň nějak automaticky vyvstává i povinnost podělit se s ostatními nakukujícími anonymními čtenáři o své zkušenosti.
Jak už jsem psala v komentářích k minulému příspěvku, to, kde jsem teď, je výsledek několika let intenzivního zájmu o věc. Měsíce a roky hledání, zkoušení, učení se, párání, šití, omylů a přehmatů.
Jestli si někdo myslí, že dostane podrobný rozkres některé z technik, které vidíte na fotkách, nakoupí nitě a rokajl, sedne a vyrobí si nositelnou záležitost, je docela na omylu...

Prosím nechtějte po mně návody na konkrétní šperky. Nemám je. Nevyrábím je. Kdybych je vyráběla, prodávala bych je. Co já vím, třeba jednou nebudu vědět co s volným časem a začnu je taky dělat :-)
Pokud potřebujete konkrétní radu, klidně napište. Do komentářů, do mailu, to je jedno. Nechte na sebe v komentáři kontakt, odpovím vám mailem.

"Ako sa robia tie kruhy?" vám ale naozaj nepoviem... Prečo?

1. nemám žádný návod, postup jsem si odvodila od oka
2. abych si ten postup byla schopná odvodit, musela jsem začít kdysi pěkně od začátku
3. ráda vím, s kým mám tu čest a plácat tu někde naprázdno do fóra se mi opravdu nechce
4. postrádám slovo "prosím" nebo alespoň nějaký náznak zdvořilosti
5. a konečně - nebudu mrhat energií na někoho, kdo z nedostatku slušnýho vychování se ještě snaží vyvolat ve mně dojem, že špatná jsem já, protože se mi nechce se podělit! Veď na ostatných blogoch jej rovno napíšu odkaz na návod!!!

 

Pro ty, které tato technika doopravdy zajímá, bych ovšem jednu radu měla. Začněte třeba zde, je to bezva knížka do začátku, která obsahuje všechno, co je nutné  - a když zvládnete to, co v ní je, zvládnete pak už všechno :-)
Troufnu si tvrdit ještě jednu věc - ten, kdo nemá trpělivost na to, aby si sám došel k poznání vlastním přičiněním, těžko bude mít trpělivost na tvorbu šperků touto technikou...

13 komentářů:

  1. Ahoj Mischko,

    opět nádherná práce, moc pěkné barvy. Taky je konečně budu muset zkusit :)

    S tím, co píšeš musím souhlasit. Chodila jsem do kursu, kde jsem toho moc nepochytila a co umím, to jsem si vyguglila. Škoda, že mi unikla ta slovní přestřelka :) Byla bych dodala, že kdyby se ta slečna jen trochu snažila, návod na netu by našla. Jak už to tak bývá, je sice na úplně jiný náramek :) ale hlavní je ten "fígl" a ten funguje aj na tie kruhy.

    OdpovědětVymazat
  2. Kat: Thank you and yes, this colour combination is very "juicy" :-))

    Alexandra: Překvapilo mě, jak dobře vypadá oranžová s tou zelenou, je to krásně šťavnaté :-) Je to zakázka pro kolegyni - dárek pro její dceru.
    A slovní "přestřelku" najdeš v komentářích k minulému článku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu krásný shluk barev, ale není to napoprvé, kdy jsi vybrala magickou kombinaci. MUSÍŠ mi říct, jak jsi to dokázala! ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) (pro méně chápavé - nemusíš, svůj čas určitě umíš využít lépe;-) ) Tak hodně zdaru, kvalita se neztratí. Bosorka

    OdpovědětVymazat
  4. Bosorka: díky :-) Příští kombinace bude modrá s modrou ;-))

    OdpovědětVymazat
  5. IVAMKA. Ahoj mi jsi kdysi poradila.A hodně. Možná nejsem jediná. Zajímaly mně tvé náramky freeform na Fleru. Udělala jsem jeden a vzala si ho sestra. Vím, že je to práce a hlavně do toho musí dát člověk kousek sebe jak píšeš. A stále zkouším něco se povede, ale toho, co se nepovede mám haldy. Možná je to tak padesát na padesát.:-)Díky za tyto stránky.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, velký souhlas. Obzvlášť s poslední větou. Mám ještě podobný problém s časopisy a knihami, jak se prořeknu, že nějaké mám, už se předpokládá, že se stanou majetkem lidu nebo co. Mám dojem, že v našich zemích mají lidé velmi mlhavou představu o autorských právech. Nebo žádnou.

    OdpovědětVymazat
  7. Ivamko, děkuju moc za tenhle tvůj komentář :-)) Budiž potvrzením, že to, co jsem napsala, není jen plácání do větru ;-)))

    MayB: jo, s knížkama to mám taky podobně, ale naštěstí jen málokdy, protože kreativců kolem sebe mám velmi pomálu a taky se od té tvořivé veřejnosti celkem distancuju, takže s nima málokdy přijdu do styku ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý večer :-) Už dlouho se odhodlávám napsat si o drobnou radu, ale nějak teď nevím, docela se bojím :-) O tu radu chci žádat jen proto, že informace je asi "tajná", možná jen pro členy spolku či klubu, ale možná jsme špatně hledala...Budu pilná, budu hledat a až budu opravdu zoufalá, asi se osmělím :-) S pozdravem obdivovatelka Vaší práce Tereza

    OdpovědětVymazat
  9. Už se nebojím :D....měla jsem si "dotaz" oné slečny/paní přečíst dříve...maso. Mohla byste mi prosím poradit, jak se dá sehnat ocelový základ do náramků? Jestli ho tedy používáte...Děkuji Tereza tetanka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Terezo, tvůj dotaz se netýká žádného "výrobního tajemství", takže v pohodě a klidně veřejně :-) Ocelové základy do náramku nepoužívám (zatím). Ale onehdy jsem je zkoušela vygůglovat, protože vím, že se používají a začaly je používat i některé tvůrkyně šitých šperků u nás, na základě čehož jim vyšli vstříc i čeští prodejci, takže momentálně je seženeš na Fleru třeba tady plastový: http://www.fler.cz/zbozi/plastovy-naramkovy-zaklad-898009 nebo i u prodejce Čaki zde: http://www.fler.cz/zbozi/medeny-naramek-1031140. A krom toho si zadej do gůglu při vyhledávání slova "bracelet base" a najdeš spoustu zahraničních e-shopů, které to prodávají ve všech možných velikostech.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuju moc, já mám právě problém s cizojazýčnými weby, proto musím spoléhat na české. A hledat na Fleru mě nenapadlo! :-(
    Ještě jednou děkuji a přeji příjemný den :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Není zač :-) Já to zatím nepoužívám, moje vyšívané náramky jsou manžetové, na zapínání a většinou přímo na míru.

    OdpovědětVymazat